Det hvide C er nok den af vore danske sommerfugle, hvor man tydeligst kan se hvorfor det hedder en takvinge.Navnet det hvide C har den fået fra det lille hvide C, der er aftegnet på undersiden af vingen. Hunnen er lidt lysere end hannen.En udvokset larve er meget tornet med hvid ryg og sorte og orange sider. Sommerfuglen er knyttet til skovlysninger og andre lysåbne steder med nælser og humle. Den strejfer dog meget omkring og kan træffes mange andre steder... blandt andet i blomster fra pil, brombær, hjortetrøst, tidsler, gyldenris og sommerfuglebusk. Det hvide C overvintrer i hule træer eller i blade ved tæt vegetation.
Nældens Takvinge er Danmarks nationale sommerfugl. Som navnet antyder lever den alle steder hvor der er nælder.Den kan let forvæksles med andre Takvinger, især den sjældne Kirsebær Takvinge ligner den til forvæksling. De hvide forvingepletter er en sikker måde at kende forskel på arterne
Dagpåfugleøjens meget markante øjepletter, er et forsvarsværk mod fugle. Når fugle og andre rovdyr ser de stirrende øjne vil de betænke sig en ekstra gang inden de angriber. Derfor er den også meget mere synlig end flere andre arter, der klapper vingerne sammen for at ligne et blad. Undersiden er til gengæld mørk og virker som camouflage når den hviler sig eller overvintrer. Larverne lever på alle nælde arter og årets sidste generation overvintrer gerne i skure og i tørt kvas.
Admiralen er let at kende på de sort - orange - hvide kontraster. Den er meget aktiv når den flyver og har sjældent et svævemoment, så når man ser en sort baskende sommerfugl er det som regel en Admiral. Admiralen trækker til Danmark sydfra, den har en forkærlighed for overmodnefrugter og bær. Specielt den sidste generation, der dukker op sidst i Juli tanker godt op i ned falds frugt inden de drager sydpå sidst i september og i oktober. På gode sydlige lokaliteter kan man se tusindvis af admiraler trække sydpå i efteråret.
Tidselsommerfuglen er nok en af verdenens mest udbredte sommerfugle. Dens evne til at vandre over ørkener og have kan vist imponere de fleste. Antallet af gæster varierer meget år efter år, da dens vandring er meget vejr bestemt. Som navnet antyder har den en forkærlighed for tidsler, men er bestemt ingen kostfornægter.
Guldhalen er en af blåfuglearterne. Den er letgenkendelig på undersidens gyldengule farve med de markante hvide striber. Hannens overside er helt mørk hvor hunnen har tydelige orange bånd. Bagerst på bagvingehalen ses små orange pletter hos begge køn. Hannen ses sjældent da han tilbringer tiden i trætoppene hvor han suger honningdug fra bladlusene. Den smukke hun flyver derimod ofte ned for at suge nektar, og for at lægge æg.
Engrandøje har en mørkebrun overside med svagt aftegnede øjepletter. Frynserne langs vingekanten er hvide. Undersiden er lysebrun med sorte øjepletter, hver omgivet af en gul ring, og med hvid pupil. Hunnen smider æggene tilfældigt rundt i engen hvor larverne lever på flere forskellige græsser.
Oversiden på Græsrandøje er ensfarvet brun med et lyst område midt på forvingen med et tydelig randøje nær samme spids. Forvingeundersiden er gullig med en mørkere vingekant, vingerand og vingesøm. Og så er der yderligere et tydeligt lyst vingesøm i kanten... den kan dog være svær at se på de slidte eksemplarer. Bagvingen er brunlig hos hannen og grålig hos hunnen. På denne er der 1 til 5 øjepletter, det har vist sig at variere fra lavested. På Bomose har jeg kun fundet dem med 2 pletter.
Den store Bredpandes overside er okkergul-brun, hvor undersiden er gul-flødefarvet. Hannen har på oversiden en mørk aflang plet. De søger til blomster som Tidsler, Knopurt og Kællingetand. Hannen er meget territorial, og angriber både andre hanner, sommerfugle og helt andre insektarter. Larven gemmer sig i et lille bladrør om dagen, og kommer kun ud for at spise om natten.
Blodplet har en sort krop, forvingerne er sorte med en rød streg og to røde pletter. Bagvingerne er røde med en sort kant. Larvens værtsplante er engbrandbæger som er giftig, og det gør at både larven og de voksne er giftige. Af samme årsag sidder larverne synligt fremme da ingen vil spise dem.
I er altid velkommen på gaarden, men skriv eller ring i forvejen, så er I sikre på at vi har åbent :)
Telefon:
Charlotte 22 66 56 02
Ole 42 95 90 70
Østerbyvej 70, 5642 Millinge
Ole Frederiksen - Design ©